Här är tonåringarna som forskar på sommarlovet

Stockholm 8 aug 2016

  

De är nyfikna, kreativa och inte rädda för extra utmaningar. Nu samlas en grupp tonåringar för att fylla sommarlovet med forskning, bland annat på sitt eget DNA.

 

Enligt ledande företrädare för näringslivet kommer det saknas 50 000 ingenjörer år 2030. Senaste internationella PISA-mätningen från 2012 visar att Sverige tappar stort på ämnen som matematik och naturvetenskap. Färska siffror från Göteborgs stads sammanställning visar att 30 % av eleverna i årskurs 9 inte går ut skolan med godkända betyg i alla ämnen. En viktig förmåga för framtiden är kreativ problemlösning, en kunskap som efterfrågas mer och mer av näringslivet då framtidens stora utmaningar är komplexa och kräver nya tankar och idéer för att lösas.  

 

Under två veckor i augusti utmanar 52 elever i åldern 14-17 år framtidsbilden genom att delta i en naturvetenskaplig och teknisk sommarforskarskola som arrangeras av Förbundet Unga Forskare. AstraZeneca sponsrar och möjliggör satsningen. Ett flexibelt upplägg med problembaserat lärande, kreativitet och tänk utanför boxen erbjuder även spetselever en utmaning. Vägen till resultatet är det viktiga, här finns varken betyg eller färdiga facit. Handledarna är hängivna universitetsstudenter som inspirerar och coachar eleverna framåt.

 

-Vi fyller en lucka för elever som vill få extra utmaning utöver vad skolan kan ge. Här kan elever utvecklas utifrån egna förutsättningar och behov. Vi vill stimulera och bidra till ett hållbart intresse inom naturvetenskap och teknik som ger effekt i framtiden, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Förbundet Unga Forskare.

 

Deltagarna får experimentera och laborera i moderna labb på Göteborgs universitet, göra studiebesök och möta spännande forskare. Programmera robotar, utvinna sitt eget DNA och återvinna bomull är några av sakerna som står på schemat. Som en extra utmaning knyter årets laborationer an till temat ”2015 års Nobelpris”, där deltagarna utforskar tillämpning och innebörd av framstående vetenskapliga upptäckter.

 

-För att säkerställa framtida hållbarhet behöver vi fortsatta utbildningssatsningar i Sverige, speciellt inom naturvetenskap och teknik. En av utmaningarna är att göra fler barn och ungdomar nyfikna, därför bidrar vi med kunskap och resurser för att visa hur spännande och roligt det kan vara med forskning, säger Jan-Olof Jacke, VD AstraZeneca AB.

 

Journalister är välkomna att besöka sommarforskarskolan på Göteborgs universitet, vardagar mellan 9.00-15.00, 8-19 augusti.

Kontakt: Anna Hedlund, generalsekreterare Förbundet Unga Forskare: 076-109 11 23 anna.hedlundatungaforskare.org  

Emil Kling, ansvarig på plats, 073-058 41 27 emil.klingatungaforskare.org

 

Bildarkiv: www.ungaforskare.org/forbundet/kontakt/pressmeddelanden

 

AstraZenecas Sommarforskarskola arrangeras av Förbundet Unga Forskare i samarbete med AstraZeneca. Vi ger elever perspektiv på naturvetenskapens betydelse i samhället genom att utgöra en mötesplats för skola och arbetsliv. Dessutom får eleverna träffa nya kompisar och förebilder inom naturvetenskap. Vi är en del av AstraZenecas arbete för att öka ungas intresse för naturvetenskap och teknik.

 

www.ungaforskare.org/forskarskolor/om-oss

 

Förbundet Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet grundades 1977 och organiserar 3500 medlemmar. 

 

www.ungaforskare.org

 

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet arbetar med utbildning och forskning inom biologi, geovetenskaper, fysik, kemi, kulturvård,

marina vetenskaper, matematik och miljövetenskap.

 

www.science.gu.se

 Visar KTH 1.jpg

Fotograf: Isabelle He

 

Visar KTH 4.jpg

Fotograf: Isabelle He

 

Visar KTH 2.jpg

Fotograf: Isabelle He